GUMM • Agile marketing agency
Agile marketing agency

When content is king

Met onze blog probeert GUMM je op de hoogte te houden van alle nieuwtjes, trends en evoluties binnen de wereld van marketing

Mastodon, hét nieuwe sociale medium in opmars?

 

Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram,... We worden overspoeld door sociale media. En daar steekt plots Mastodon de kop op. Een beetje zoals Twitter, maar dan anders. Toot jij er binnenkort op los?


Mastodon, open source social media
Wat maakt Mastodon zo anders dan de andere sociale media? Eugen Rochko, een 24-jarige Duitser was de vele advertenties op Facebook en Twitter moe. Hij besloot daarom om Mastodon op te richten, een open source community platform.

Open source? 
Dit betekent dat de code van het sociale medium voor iedereen toegankelijk is. Dat brengt een grote transparantie met zich mee. Er zit geen bedrijf achter Mastodon, dus je gegevens zullen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden, wat de laatste tijd toch een groot heikel punt vormt bij sociale media zoals bv Facebook. Als bedrijf ben je niet welkom op Mastodon. Je bent verplichten om je te registeren als persoon, als bedrijf wordt je er snel uitgegooid.
 

Hoe werkt het precies?

Op het eerste zicht lijkt het een beetje vergelijkbaar met Twitter. Je hebt een avatar, tijdlijnen maar je kan een bericht plaatsen van 500 tekens. Het grote verschil is dat er geen “universele” Mastodon is, iedereen kan een tijdlijn maken. Dat wordt een instance genoemd. Elke instance heeft een specifiek beleid en voorwaarden. Wanneer je daarop inschrijft betekent het dat je die accepteert. In de instances zitten dus vooral mensen met dezelfde ingesteldheid. Per instance kun je ook kiezen voor een andere gebruikersnaam, dit kan af en toe wel voor verwarring zorgen, wanneer iemand in een andere instance dezelfde naam heeft gekozen.

Als je naar de Mastodon.social pagina surft dan zie je wel een overzicht van wat er op de verschillende instances wordt gepost. Jammer genoeg kan er momenteel niet meer ingeschreven worden, door de toenemende populariteit is het even afgesloten. Er kan wel nog steeds ingeschreven worden op de afzonderlijke instances. Ook aan de privacy werd gedacht. Op Mastodon kun je de privacy settings per bericht instellen, wat je toch wat meer vrijheid geeft. Er kan ook een waarschuwing op de berichten worden geplaatst, wanneer die bv niet voor gevoelige kijkers geschikt is.

Als je naar de Mastodon.social pagina surft dan zie je wel een overzicht van wat er op de verschillende instances wordt gepost. Jammer genoeg kan er momenteel niet meer ingeschreven worden, door de toenemende populariteit is het even afgesloten.
Er kan wel nog steeds ingeschreven worden op de afzonderlijke instances.
Ook aan de privacy werd gedacht. Op Mastodon kun je de privacy settings per bericht instellen, wat je toch wat meer vrijheid geeft. Er kan ook een waarschuwingen op de berichten worden geplaatst, wanneer die bv niet voor gevoelige kijkers geschikt is.

Enkel maar voordelen?
Mastodon heeft een pak voordelen, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.
Het feit dat de servers het grote aantal nieuwe gebruikers niet aan kunnen vormt alleszins al een groot werkpunt voor de oprichter Eugen.Er zijn heel veel instances, waardoor het soms moeilijk is om het overzicht te  behouden. Op dit ogenblik kunnen er ook geen privéberichten gestuurd worden naar andere gebruikers, waardoor alles dus via de instances moet gebeuren. Het updaten van de tijdlijn verloopt ook nog niet zo vlot. Daarnaast moet er nog werk worden gemaakt van een officiële Mastodon app.

Wat denk je? Toot, boost en favorite jij er binnenkort op los op Mastodon? Of kijk je liever even de kat uit de boom tot het netwerk wat meer gegroeid is?

 
 

__________

Hulp nodig bij jouw sociale media campagne?